piątek, 8 maja 2015

Olej ryżowy

Cześć dziewczyny !  :) 

Olej ryżowy jest produktem otrzymywanym z otrębów ryżowych (Oryza Sativa). Jest on niejako produktem ubocznym pozostałym z przerabiania ziaren ryżu w młynach. 

Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą, o jednolitej i delikatnej strukturze a mimo to odpornej na czynniki zewnętrzne. 

Właściwości olejku ryżowego : 

-Zawiera ceramidy, które odpowiadają za młody wygląd skóry, jej jędrność i gładkość, powstrzymuje procesy starzenia się skóry 
-Zawiera skwalen działający nawilżająco na skórę 
-stymuluje produkcję kolagenu w skórze 
-Pobudza skórę do regeneracji, przyśpiesza powstawanie nowych komórek
-Posiada wysokie stężenie antyutleniacza, który ma działanie odmładzające ponieważ hamuje procesy starzeniowe i stymuluje procesy naprawcze skóry 
-Zawiera witaminę E 
-Ma delikatne właściwości złuszczające skórę, poprawia jej ukrwienie i dzięki temu jest ona promienna i zdrowa 
-Doskonale chroni przed promieniami UV zapobiega zmianom nowotworowym wywoływanym przez słońce 
-Hamuje produkcję melaniny podczas wystawienia skóry na słońce - tym samym zapobiega powstawaniu nowych przebarwień 
-Może być stosowany jako roślinny odpowiednik lanoliny, bo tak jak ona ma działanie przeciwzapalne i kojące 
-Nadaje się również dla skóry tłustej - dostarcza jej niezbędnych kwasów tłuszczowych ale nie powoduje przetłuszczenia skóry i zatykania porów 
-Doskonale pielęgnuje włosy - dostarcza kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, tokotrienoli i inozytolu, który zapobiega przedwczesnemu siwieniu 
-Wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu - wzmacnia cebluki i stymuluje wzrost włosów 
-Jest świetnym olejem bazowym do tworzenia mieszanek. 

Zastosowanie : 

-bezpośrednio na skórę(świetny dla atopowej skóry) 
-do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych 
-do zabiegów w salonach kosmetycznych, fryzjerskich i salonach masażu 

Moja opinia :) :

Olejek jest bardzo fajny.Nie uczula atopowej skóry nie wywołuję wsypki(sprawdzony przez moją siostrę,która jest alergiczką,nawilża i przebarwienia znikają.Już po kilku dniach zauważyłam, że skóra zrobiła się lepsza, bardziej elastyczna, lepiej nawilżona. Dodatkowo olejkiem zabezpieczam się przed szkodliwymi działaniami promieni UV! A to ważne, zwłaszcza, że idzie lato  
Mimo swojej tłustej konsystencji, olejek nie nadaje brzydkiego błysku skórze, nie zatyka porów. Szybko się wchłania - to jest dużym plusem, bo bez oporów mogę stosować go na dzień  KTOŚ STOSOWAŁ?  



Zapraszam do polubienia stronki na fb : klik

Pozdrawiam Mylady :* 

2 komentarze:

  1. Oleju ryżowego nigdy nie miałam :)
    Widzę, że dopiero zaczynasz. Trzymam mocno za Ciebie kciuki i życzę powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolina - jest fanatyczny,polecam:) Dziękuję bardzo :* i milo,że mnie odwiedziłaś :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń